Ova knjigknjiga2a je logičan nastavak edicije Maturanti staroga kova. Koncept prve knjige pokazao se prihvatljiv, što su pokazale i reakcije čitatelja. Napravljene su samo neke neznatne izmjene u formi, animirani su novi suradnici kako bi obogatili sadržaj knjige i bogato je ilustrirali fotografijama i crtežima. Knjiga je posvećena generaciji maturanata 1963./1964.

Realizirana je u pet poglavlja:

Povijest gimnazije

Sadržava neke poznate činjenice iz prve knjige, ali je i dopunjena s nekoliko novih informacija i fotografija. Poseban osvrt je dan na omladinski gimnazijski časopis „Osvit“. I ove godine su poglavlje uredili današnji ravnatelj Gimnazije Vjekoslav Robotić i Josip Horvat.

 

Generacija maturanata iz 1964.

Ovogodišnji slavljenici su u cijelosti ispunili svojim prilozima ovo poglavlje. Kroz tekstove autora: Zvonko Jakupec, Željko Pazić, Božidar Krvar – Krc, Barbara Artner, Ana Barbarić, Josip Tomica, Katarina Vrban, Beno Taras, Željko Damjanić i Zlatko Kauzlarić Atač na 55 stranica su se prisjetili nezaboravnih gimnazijskih dana, svojih profesora, zgoda i štikleca, a dio sjećanja su posvetili uspomeni na svoje kolege.

 

Priče ostalih generacija

Ovo poglavlje sadrži priloge sa zapisima od generacije maturanata 1960. pa sve do kolega iz generacije 1990. Posebna je zanimljivost da su svoj prilog dale i prof. Olga Jančić, razrednica generacije 1960. te prof. Nevenka Vučemilović – razrednica generacije 1964. Autori ostalih tekstova su: Zvonko Pavlek, Ivan Ferenčak, Julio Kuruc, Olivija Eisenbeisser, Marijan Gerenčer, Josip Povrženić i Helena Hećimović.

 

“Generacije su pisale, slikale, fotografirale…”

Tu je odlomak iz “Štikleca…”, jednog od najstarijih živućih maturanata doktora Krešimira Švarca, izvod iz knjige Zvonka Pavleka “Drugo lice marketinga”, izbor pjesama Mirjane Matiša, prilog o najvećem koprivničkom slikaru Zlatku Kauzlariću Ataču i sjajne fotografije Zvonka Jakupca, Josipa Tomice i Vanje Garaja.

 

Imenik i biografije generacije 1964.

U ovom poglavlju izneseni su faktografski podaci o maturantima iz 4.a i 4.b razreda te biografije onih koji su ih htjeli objaviti. Navedeni su i svi oni koji su neko vrijeme pohađali gimnaziju s ovom generacijom, ali su iz nekih razloga prekinuli školovanje u Gimnaziji i prešli u druge škole. Objavljen je i pregled predmeta i nastavnika koji su ih predavali po razredima od prvog do četvrtog te imena razrednika. Spomenuti su i svi oni koji su prerano preminuli.

 

Dimenzije 24 x 17 cm, tvrdi uvez, 247 stranica

Knjigu po sniženoj cijeni od 50 kuna možete kupiti ovdje.

Na zalihi 14 kom