Maturanti staroga kova VIII

Ovih dana izašla je iz tiska nova knjige iz edicije Maturanti staroga kova posvećena generaciji maturanata 1970. godine.

Covid 19 prilično je otežao prikupljanje priloga za knjigu te onemogućio da knjigu predstavimo pred našim vjernim čitateljima. Obzirom da maturanti 1970. godine nisu mogli organizirati 50. obljetnicu mature, nadamo se da će nam se ukazati prilika da knjigu predstavimo u neko normalnije vrijeme.

U nastavku vam predstavljamo kratki sadržaj knjige:

MATURANTI STAROGA KOVA – 10 GENERACIJA

Uvodno smo odlučili objaviti fotografije sa proslava 50. ili 55. obljetnice mature 10 generacija maturanata kojima su bile posvećene do sada objavljene knjige iz edicije Maturanti staroga kova. Obuhvaćene su generacije koje su maturirale od 1960. do 1969. godine. Objavili smo i njihova imena kao podsjetnik na možda već zaboravljene kolegice i kolege.

Poglavlje 1: Povijest gimnazije
Standardni tekst s najvažnijim informacijama o povijesti naše gimnazije i jedan dodatak napravljen prema materijalima iz arhive dotora Krešimira Švarca. Zahvaljujući njegovom dugogodišnjem prikupljanju arhivske građe doznajemo mnoge važne informacije o ovoj najstarijoj koprivničkoj obrazovnoj ustanovi. Kao i uvijek, ovo je poglavlje podijeljeno na opću i posebnu povijest.

Poglavlje 2: Priče slavljeničke generacije 1970.
Ovo je poglavlje usprkos činjenici da je 1970. godine na maturu izašlo 107 maturanata dosta skromno po broju pristiglih priloga. Sadrži sedam interesantnih priloga koji su, nadam se, na pravi način predstavili čitavu generaciju.
U nastavku ovoga poglavlja „Biografije“ malo smo uskraćeni s obzirom na to da je svoje životopise poslalo samo šesnaest slavljenika, a iz iskustva znamo da je jako čitano štivo. Mnogi maturanti slavljenici upravo preko životopisa kolegica i kolega doznaju sve što se događalo kroz pedesetak godina njihovog života. Ponekad su to i prvi susreti nakon mature.


Poglavlje 3: Priče ostalih generacija
Iskreno, više sam nego zadovoljan odazivom predstavnika mnogih generacija kao i kvalitetom njihovih priloga. Vjerujem da će istog mišljenja biti i naši vjerni čitatelji.

Poglavlje 4: Generacije su stvarale
Kao i uvijek u tom se poglavlju javljaju ljudi koji imaju što reći, koji su u svom životu na svom području djelovanja ostavili trag. Gotovo sam siguran da ćemo u našim budućim knjigama upravo u tom poglavlju imati itekako interesantne suradnike i autore.


Poglavlje 5: Suradnja u doba korone
To je novo poglavlje naše knjige koje je posljedica svega što se događalo u proteklih godinu dana. Sve što ćete naći u tom poglavlju „morali“ smo zapisati i tako postaviti nekim mlađim generacijama da dobiju sliku o jednom vremenu za pamćenje.


Glavni urednik
Ivan Ferenčak, prof.

Knjiga je tvrdo ukoričena i sadrži 256 stranica

Cijena knjige je 100 kn + poštarina. Knjigu možete kupiti ovdje

Na zalihi 240 kom