Naslovnica IIIPrvo poglavlje

Povijest gimnazije – rezervirano je za povijest koprivničke gimnazije i njegovi su urednici Josip Horvat i Vjekoslav Robotić. Noviju povijest i događanja u suvremenoj gimnaziji opisala je prof. Katarina Horvat.

Od druge knjige dijeli se na dva dijela: opću povijest gimnazije i povijest aktivnosti koprivničkih gimnazijalaca.

Zauzet je stav da se opća povijest objavljuje u svakoj knjizi i prema svojoj prirodi ona se uglavnom ne mijenja osim eventualnih dopuna, ispravaka ili slično. To je zato što je svaka knjiga ipak cjelina za sebe i njen čitalac ne treba posjedovati prethodna izdanja te bi izostanak povijesti u knjizi o gimnaziji bio veliki nedostatak.

Drugi dio odnosi se na različite aktivnosti gimnazijalaca kojima su se, osim klasičnih gimnazijskih predmeta, bavili mnogi svestrani polaznici pa su tako uvelike doprinosili društvenom životu grada pa i šireg područja.

U drugoj i trećoj knjizi obrađeno je izdavaštvo koje su pokretali i ostvarivali gimnazijalci. Druga knjiga obuhvatila je period izlaženja gimnazijskog časopisa “Osvit“.

U trećoj je obrađen period nakon tog vremena. Iako u godinama Šuvarove reforme nije bilo gimnazije, to ne znači da srednjoškolci nisu učili iste nauke, a isto tako da nisu pisali. Prikaz tog vremena, tj. izlaženja Susreta, Simetrala i LOK-a napisala je Sonja Vresk.

Izdavaštvo nove gimnazije poznato je po časopisu FRANzine, a osvrt na taj period dala je prof. Nina Tadić.

Drugo poglavlje

Priče iz slavljeničkih generacija – tradicionalno pripada generacijama slavljenika 50. i 55. godišnjice gimnazijske mature.

Priloge iz generacije maturanata 1960. napisali su autori: Franjo Vinković, Zvonko Pavlek, Branko Gelo, Marija Igrić i Anđelka Mioč.

Priče i sjećanja iz generacije maturanata 1965. napisali su: Silva Martinčević, Zdravko Mikotić, Vlado Makar, Josip Varović, Senka Težak, Jasna Mikulić, Maja Grgac te nekolicina autora iz IV.c koji se prisjećaju preminulih prijatelja.

Generacijski urednici ovog poglavlja su: Franjo Vinković, Anton Vresk, Silva Martinčević i Zdravko Mikotić.

Treće poglavlje

Priče iz ostalih generacija – u njemu se nalazi prostor za priče suradnika iz različitih generacija koprivničkih maturanata.

U ovom izdanju uz priloge urednika nalaze se priče Helene Hećimović, Josipa Povrženića i Bee Ivanković

Stalni su urednici tog poglavlja Ivan Ferenčak i Zlatko Imbriovčan.

Četvrto poglavlje

Generacije su slikale, pisale, fotografirale … u njemu se prezentiraju odlomci iz objavljenih radova, knjiga, izložbi, slikarskih opusa i slično, kojih su autori gimnazijalci slavljeničkih, ali i ostalih generacija koprivničkih maturanata.

U ovogodišnjem izdanju nalazi se izbor fotografija s održane foto izložbe gimnazijalaca čiji su radovi odlično ocijenjeni što pokazuje da su autori pravi umjetnici u svojem omiljenom hobiju.

Uspješnu izložbu organizirala je Udruga u suradnji s Muzejom grada Koprivnice u Galeriji Koprivnica od 27. veljače do 8. ožujka te u novoj koprivničkoj Gimnaziji od 20. do     27. ožujka ove godine. Stručni prilog o spomenutoj manifestaciji napisao je Marijan Špoljar.

Zanimljiv je izbor kratkih priča koprivničkog novinara Vlade Kuzela, maturanta iz 1958. g., iz njegove knjige „Srce moga grada“ gdje je dao plastični prikaz nekih poznatih Koprivničanaca koji su obilježili povijest našeg grada.

Ostali autori su Branko Gelo, Mijo Lončarić te slikari Vlado Makar i Radoslav Cvetko – Dado.

I ovo poglavlje uređuju Ivan Ferenčak i Zlatko Imbriovčan.

Peto poglavlje

Imenik i biografije – Poglavlje su uredili generacijski urednici kao i 2. poglavlje. Pridružila im se Nevenka Ivegeš.

Praktički ovo je poglavlje svojevrsni imenik maturanata iz generacija 1960. i 1965. godine s kratkim biografijama pojedinaca za koje su uspjeli prikupiti podatke.

Dimenzije 24 x 17 cm, tvrdi uvez, 320 stranica

Zalihe knjige su prodane.