PREDSTAVLJENA VI. KNJIGA

 

  1. lipnja 2018.u kinu „Velebit“ publici je predstavljena nova knjiga iz edicije „Maturanti staroga kova“ izdavača Udruge „Generacije koprivničkih maturanata“. Pred oko četrdesetak gostiju, među kojima je bio i gradonačelnik Mišel Jakšić, knjigu su predstavili Ivan Ferenčak – glavni urednik edicije, Željko Katar – predsjednik udruge GEKOMA i član stalnog uredništva, Zvonimir Knežević – član uredništva iz generacije maturanata 1968. te Stanko Ivančić – član stalnog uredništva.

Na početku prezentacije održana je video projekcija o radu Udruge s fotografijama iz povijesti gimnazije uz neizostavni GAUDEAMUS.

Što možete naći u našoj najnovijoj knjizi „Maturanti staroga kova 6“:

Poglavlje 1: Povijest gimnazije

Kao i uvijek, prvo je poglavlje posvećeno povijesti naše gimnazije, gdje upoznaje­mo čitatelje s informacijama iz bogate povijesti ove ustanove, ali i posebnim područji­ma aktivnosti kojima su se bavili i profesori i učenici. Ove je godine posebni dio povi­jesti posvećen Muzičkoj omladini i prilogom „Školstvo u sjeni politike – gimnazija od 1918. do 1945.“

Poglavlje 2: Priče slavljenika

Drugo poglavlje pripada slavljenicima sa 50 godina od mature, generaciji koja je rođena 1949., a maturirala 1968. I ovogodišnji slavljenici prisjetili su se svojih pro­fesora, dragih kolegica, kolega i mnogih zgoda i „nezgoda“ iz tog prelijepog razdoblja njihova života. Sve te priče ostaju trajno zapisane na ovim stranicama naše šeste knjige. Doduše, ove su godine slavljenici i maturanti generacije 1963. sa 55 godina od matu­re ujedno i pokretači ove edicije. No kako su svoje priče uglavnom ispričali prije pet godina, ove će godine dati svoj doprinos samo prilozima u trećem poglavlju.

Poglavlje 3: Priče ostalih generacija

Ovo je poglavlje otvoreno svim drugim generacijama gimnazijskih maturanata koji žele obogatiti sadržaj naše knjige. Svoje su priloge sročili gimnazijalci nekoliko genera­cija, ali su predstavljeni i neki „maturanti veterani“ koji su, svaki na svoj način, zadužili i gimnaziju i Koprivnicu.

Poglavlje 4: Generacije su stvarale

Iz gimnazijskih su klupa potekle generacije vrlo darovitih ljudi koji su stvarali u okviru svoje profesije ili su se naprosto bavili nekim kreativnim poslovima, kao po­trebom da se na taj način ostvare. Gimnazijalci su slikali, pisali, fotografirali, bavili se znanstvenim radom, bili istaknuti sportaši. Kod toga je glavni kriterij da su to negdje objavili ili se na neki drugi način predstavili svojim radovima široj javnosti. Iz godine u godinu imamo zadovoljstvo predstaviti takve ljude koprivničkoj javnosti.

Poglavlje 5: Biografije slavljenika

Posljednje je poglavlje posvećeno slavljenicima i njihovim životopisima. Svi se oni mogu ukratko predstaviti informacijama za koje smatraju da su vrijedne i interesantne za njih, njihove kolegice i kolege iz razreda, ali i sve čitatelje koji žele znati nešto više o generaciji slavljenika. Kroz te se kratke prikaze može mnogo toga saznati o ljudima koje možda nismo vidjeli ni čuli desetljećima. No tu stoje i osnovni podaci o ljudima koji su nas prerano napustili, ponekad i kratki životopisi koje su sročili njihovi najbliži.

Knjigu možete naručiti putem e-pošte gekoma.koprivnica@gmail.com po cijeni 100 kn/kom + poštarina.