USKORO – “MATURANTI STAROGA KOVA IV.”

Naslovnica IV

Pri kraju smo s pripremama za tiskanje IV. knjige iz edicije Maturanti staroga kova.

Ovom knjigom pridonosimo obilježavanju 110. godišnjice osnutka koprivničke gimnazije, a posvećena je maturantima generacije 1961. i 1966.

Povijest gimnazije

Pored već standardnog  poglavlja o povijesti gimnazije, ova nam knjiga daje široki prikaz  povijesti jednog od najmasovnijih sportova – rukometa, za koji možemo slobodno reći da je krenuo iz gimnazije. Njegovu  povijest za ovo poglavlje  napisao je jedan od njegovih aktera Ivo Čičin -Mašansker.

Priče iz slavljeničkih generacija – tradicionalno pripadaju generacijama slavljenika 50. i 55. godišnjice gimnazijske mature. Priloge iz generacije 1961. napisali su autori: Ivo Čičin – Mašansker, Josip Povrženić, Ljerka Tkalčec Česi, Vera Husnjak, Mila Martinuš, Miro Kovač i Ivan Floreani. Priče i sjećanja iz generacije maturanata 1966. napisali su: Anica Garaj, Željko Katar, Franjo Knežević,  Dragutin Šnajdar, Branko Kolarić, Marija Vargović Operman, Marijan Gerenčer, Milena Čavić Wölfling i Zlatko Homen. Generacijski urednici  ovog poglavlja su: Josip Povrženić, Ivo Čičin-Mašansker, Juraj Španiček,  Željko Katar uz suradnju Marijana Gerenčera  i Marijana Jurića.

Priče iz ostalih generacija – u ovom poglavlju  objavljujemo  priče suradnika iz različitih generacija koprivničkih maturanata. U ovom izdanju su priče Zvonka Pavleka, Zlatka Imbriovčana i Ivana Ferenčaka.

Stalni urednici ovog poglavlja su Ivan Ferenčak i Zlatko Imbriovčan.

Generacije su slikale, pisale, fotografirale… Ovdje prezentiramo odlomke iz objavljenih radova, knjiga, izložbi, slikarskih opusa i slično, kojih su autori gimnazijalci slavljeničkih, ali i ostalih generacija koprivničkih maturanata.

Objavljujemo izbor iz Zapisa odraslog limača, popularnog književnog djela nedavno preminulog književnika Paje Kanižaja  te kratke nadahnute tekstove Vlade Kuzela o legendarnom podvorniku  Ivanu Panduriću.

Eduard Kuzmić, Ivo Čičin – Mašansker, Marijan Gerenčer, Mirjana Henezi, Stanko Ivančić, Mato Zeman, Vlatka Kordina i Biserka Kraljić – Križanec  prezentirali su svoje likovne radove, fotografije te sjećanja na starije generacije:

Imenik i biografije – Ovo su poglavlje su uredili generacijski urednici drugog poglavlja i to je, zapravo,  svojevrsni imenik maturanata iz generacija 1961. i 1966. s kratkim biografijama  onih za koje su urednici uspjeli prikupiti podatke.

 

Knjiga izlazi iz tiska početkom lipnja. Promocija će se održati 11. lipnja u 13 sati u Gradskoj vijećnici u Koprivnici.

Upravni odbor je odlučio da se samo na dan promocije knjiga prodaje po cijeni od 50 kn. Po promotivnoj cijeni  mogu je kupiti maturanti iz slavljeničkih generaciji i svi prisutni na promociji.

Pozivamo Vas da nam se pridružite na promociji!